Bedienen is er voor zieken, niet voor de stervenden

Als de priester langs komt om iemand ‘te bedienen’, dan is vaak het levenseinde in zicht. Veel mensen stellen dit dan ook uit tot het allerlaatste moment. Dat is jammer, omdat het ‘sacrament van de zieken’ zoals het officieel heet, op de eerste plaats niet voor stervenden bedoeld is, maar om zieken kracht te geven. Het is bedoeld om mensen die ziek zijn en het moeilijk hebben te sterken, zodat ze met vertrouwen en in vrede hun ziekte kunnen dragen. En misschien zelfs beter worden. Het komt voor dat mensen dit sacrament vaker ontvangen. Het is het sacrament van de zieken, niet van de stervenden. Het is daarom beter om niet te lang te wachten met het vragen van dit sacrament: gun het u als dat mogelijk is om dit sacrament op een rustig moment te vieren, samen met uw dierbaren. In zorginstellingen, waar doorgaans geen priester meer vast aan verbonden is, is het meer en meer gewoon geworden dat niet de instelling maar de familie zelf contact legt met de parochiepriester. De parochiepriesters zijn te allen tijde bereid hiertoe een afspraak te maken.