Bij gelegenheid van het feest van de Openbaring des Heren, beter bekend als het feest van Driekoningen, 06 januari, was het een gebruik om kinderen, verkleed als de drie wijzen langs alle huizen te laten gaan om de boodschap van Driekoningen aan de huisgezinnen te brengen.
In het westen vieren veel christenen op deze dag de komst van de drie Wijzen uit het Oosten bij Jezus. In de loop van de tijd kregen deze drie Wijzen ook namen: Caspar, Melchior en Balthasar. Ze staan eigenlijk voor de niet-Joden, voor de buitenstaanders of de ‘heidenen’, die Jezus zien. Eigenlijk wordt dus de bekendmaking van Jezus aan de wereld gevierd.
De ‘Openbaring van de Heer’ wordt Driekoningen ook wel genoemd. Daarmee geeft het vieren van Driekoningen ons een mooie boodschap. Misschien zouden we er hier in Nederland wel meer aandacht aan mogen geven: vieren dat Jezus aan ons werd getoond.
Het is een goede gewoonte om bij gelegenheid van het nieuwe jaar het huis te laten zegenen door een priester of diaken. Dat is echter dikwijls niet mogelijk. Om in deze leemte te voorzien, bieden wij u een exemplaar van deze huiszegen aan (achter in de kerk), dat u boven de deur van uw woning of huis­kamer kunt hangen.
Betekenis: De letters C+M+B worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar. Maar deze letters betekenen nog meer. Zij zijn ook de beginletters van de zegentekst “Christus Mansionem Benedicat”, vertaald “Christus zegene dit huis”. De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige open­ba­ring van de Heer. Kerstmis is het feest van de open­ba­ring aan alle mensen. Deze open­ba­ring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).
De priester heeft jl. zaterdag (Vooravond van de Doop van de Heer) deze kaarten gezegend waarvan u er dan een mee naar huis kunt nemen om in uw eigen huis een plaats te geven.

Deel ons bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.